Home / Featured / Baidu CEO: Λογοκρισία μια πραγματικότητα ζωής στην Κίνα

Baidu CEO: Λογοκρισία μια πραγματικότητα ζωής στην Κίνα

Σε συνέντευξη που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος CEO Robin Li της Baidu στην Web 2.0 Διάσκεψη Κορυφής στο Σαν Φρανσίσκο, μια συνέντευξη επί σκηνής στον αντιπρόεδρο John Battelle είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για την πραγματικότητα στην Κίνα καθώς και το μέλλον στις μηχανές αναζήτησης , όπως και την δυναμική που αναπτύσσει η Baidu.

Μερικά απο αυτά είναι :

Για να είναι επιτυχής στην Κίνα, οι εταιρείες του Διαδικτύου πρέπει να δεχονται τη λογοκρισία και τον έλεγχο της κυβέρνησης και της γραφειοκρατίας.

Όταν συναντούσε πρώτα αυτά τα προβλήματα λίγο μετά την ίδρυσή της Baidu πριν από 10 χρόνια στο Πεκίνο, ο Robin Li εξέτασε τη μετακίνηση της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό θα τον κάνει εχθρό του κράτους έτσι κατέληξε ότι αφού είμαι Κινέζος δεν έχω καμία άλλη επιλογή.

Μια ξένη εταιρεία που δεν υπακούει στους κινέζικους κανόνες μπορεί να έχει πρόβλημα με την κυβέρνηση, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ώς ένας «στρατηγικός εταίρος» και να αφεθεί να λειτουργήσει ως ένα ανεκτό , για την κυβέρνηση , βαθμό.

Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα της Google στην Κίνα, απάντησε ότι δημιουργούνται κυρίως στην έλλειψη κατανόησης της αγοράς, που αλλάζει γρήγορα και αναπτύσσεται.

Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά μετά την απόφαση της Google να σταματήσει να λογοκρίνει τα αποτελέσματα στην κινεζική μηχανή αναζήτησης της, μετά η εταιρεία είπε ότι οι κινέζοι χάκερ είχαν κλέψει κομμάτι κώδικα του Google πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς απέκτησαν πρόσβαση και σε λογαριασμούς Gmail καταπατώντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην αρχή η Google προσπάθησε να παρακάμψει την κίνα και την λογοκρισία κάνοντας αυτόματη ανακατεύθυνση στο Χονγκ Κονγκ site της από το Google.cn. αλλά τελικά τον Ιούλιο, η κινεζική κυβέρνηση δεν ανανέωσε την άδεια της Google και σταμάτησε να λειτουργεί στη χώρα.

Επίσης κατηγόρησε ότι βοηθάει την Baidu αλλά αυτό είναι μια παρεξήγηση, καθώς το ανταγωνιστικό τοπίο στην αγορά των μηχανών αναζήτησης στην Κίνα είναι πιο ζωντανό από ότι στις ΗΠΑ.

Η Baidu είναι ο ηγέτης της αγοράς, που χρησιμοποιείται από το 99 τοις εκατό των χρηστών του Διαδικτύου στη χώρα, και με έσοδα και κέρδη αυξάνονται σε ένα με ικανοποιητικό ποσοστό και Baidu έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου US $ 40 δισεκατομμύρια.

Σε διάφορα σημεία πριν από μερικά χρόνια, Yahoo, Microsoft και Google προσπάθησε να αγοράσει Baidu με τίμημα μεταξύ $ 1 δις και 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά Λι ήταν σε θέση να πείσει τους επενδυτές του ότι θα αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη, εφόσον η εταιρεία παρέμεινε ανεξάρτητη όπως και δικαιώθηκε.

Όταν αποφάσισε να μετακομίσει πίσω στην πατρίδα του είχε ήδη εργαστεί στις ΗΠΑ ως μηχανικός της InfoSeek, και είχε αναπτύξει μια τεχνολογία αναζήτησης που έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ.

Στο μέλλον βλέπει αυτό που ονομάζει -υπολογιστές κουτιά-, μια πανταχού παρούσα και έξυπνη αναζήτηση μοιάζει με κουτί, το οποίο αντικαθιστά τα παραδοσιακά συστήματα που λειτουργούν, μέσω έξυπνου διαλόγου, οι χρήστες μπορούν θα μπορούν να αναζητήσουν, να πραγματοποιούν εκκίνηση εφαρμογών και να κάνουν μια μεγάλη ποικιλία από υπολογιστικές εργασίες.

Το κουτί θα καταλαβαίνει τις προθέσεις μας , επενδύουμε και αναπτύσσουμε την τεχνολογία αυτή.

Ο Λι δεν προβλέπει μεγάλη επέκταση της Baidu στην αγορά αναζήτησης των ΗΠΑ, επειδή είναι μια ώριμη αγορά, αλλά η εταιρεία έχει προθέσεις να επεκταθούν πέρα από την Κίνα. έχει ήδη αναλάβει δραστηριότητες στην Ιαπωνία.

About admin

Δείτε επίσης

Τον «πόλεμο» των εφαρμογών κήρυξε η Google στην Apple

Στην «μάχη» των εφαρμογών (apps) μπαίνει δυναμικά η Google, επιχειρώντας να πλήξει την παντοδυναμία της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − three =